OUD AMBACHT & NEW DESIGN

De oprichter, Toby Mackintosh, werkt samen met Svante Dekker. Twee jeugdvrienden die samen opgroeiden in de Amsterdamse Jordaan. Beide bezochten de school voor Individueel Kunstzinnig Onderwijs, Svante vertrok als jonge man naar het land van zijn moeder: Zweden. Toby ging naar het Hout en Meubilerings College. Daar ontstond zijn liefde voor Kunst en Antiek. Hij maakt kennis met het werk van de bekende Schotse architect Charles Rennie Mackintosh, ontwerper van gebouwen, lampen, meubels en glaswerk. Functioneel Design begin 20st eeuw. Een inspiratiebron voor zijn latere ontwerpen. 

Toby Mackintosh & Svante Dekker

Svante ontwikkelde zich intussen in het barre Kosta Boda, van oudsher het glasrijk van Zweden, tot glasblazer. Momenteel is hij de rechterhand van de meesterglasblazer Micke Johansson. Regelmatig gaat Toby op bezoek bij Svante in Kosta Boda en raakt steeds meer in de ban van het glasblazen en het prachtige glaswerk, de glans en kleuren en de vormen. Hij gaat zich verdiepen in de glaskunst.

Toby wordt ge├»nspireerd om eigen ontwerpen te laten maken, wasbakken, kranen, ramen en lampen. Het is eigentijds / new design, kunst dat functioneel is, gemaakt door een oud ambacht en vakmanschap. Elk stuk is uniek. 

Micke Johansson